EIENDOMSSØK
Sydenhus Costa Blanca Small Logo

Trivselsguiden

Denne veiviseren bygger på tilbakemeldinger fra våre kunder, samt erfaringer vi i Syden Hus har gjort siden 1995 på Costa Blanca.

Vi gjør ikke krav på å være allvitere, eller at dette er fasiten for alle. Vi har heller ingen erfaring fra andre land eller områder, men mener likevel at denne veiviseren vil være til god hjelp for alle som går med tanken om å skaffe seg et nytt hjem i Spania.

Når man går til anskaffelse av et nytt hjem i et nytt land, er selvfølgelig det helt avgjørende spørsmål: Vil jeg trives?
Hvilke kriterier er de viktigste for trivsel?​

Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet!

Dette er et kjent uttrykk de fleste meglere benytter seg av, og det av en viktig grunn. Det finne mange flotte boliger til salgs og vi vil hjelpe deg å finne boligen som passer for deg. Noe vi ikke kan hjelpe deg med, er å endre områdene boligene ligger i. Det er derfor viktig at du forteller oss hvordan du ønsker å benytte din bolig, hva som er viktig for deg, er det for eksempel strand, gangavstand til restauranter, turmuligheter eller andre ting som er viktig? Jo mer vi vet om deg, jo lettere kan vi anbefale områder som vil passe dine behov. Ettersom vi har vært her i mange år, har vi god kunnskap om de forskjellige områdene og er trygge på at vi kan gi deg gode råd. Husk: en bolig kan gjøres om til et hjem, men området kan du ikke endre på.

Boligens orientering:

Sydvendt med sol gjelder for de fleste. Selvfølgelig er dette under visse forutsetninger, f.eks. hvordan og når boligen primært skal benyttes. For de fleste skandinaver er det vintermånedene som er det viktigste. På Costa Blanca, for eksempel, er gjennomsnittlig dagtemperatur i vintermånedene desember, januar og februar, omkring 16°- 17° C. Da blir det kaldt å sitte ute om du ikke har sol. Mens på en solfylt terrasse vil gradestokken vise 25°- 30°C. På den andre siden, har vi over 320 soldager her på Costa Blanca og skygge kan være like viktig som sol. Spesielt i sommermånedene (fra mai til oktober). De fleste investerer i persienner og solskjerming for å oppnå skygge for når temperaturen viser 34 grader ønsker man ikke å sitte i solen. Konklusjonen er derfor at det er forskjellige behov i forhold til når på året man skal benytte boligen. Det beste er å ha tilgang til både sol og skygge.

Aktivitetstilbud:

Mange ønsker å gjøre noe mer enn bare å ligge på stranden og nyte lange dager. På Costa Blanca finnes det mange forskjellige aktivitetstilbud, både organiserte og uorganiserte. Her er noen eksempler:

Den Norske Klubben i Torrevieja: I klubbens lokaler finner du et rikt utvalg av bøker og videofilmer du kan låne. Klubben arrangerer blant annet spanskkurs og andre kurs, bridgekvelder, Sjakk kvelder, dansekvelder, guidede turer rundt i Spania, osv.

Den Norske Sjømannskirken i Torrevieja: Har også sine tilbud, blant annet kor, barneklubb, aktivitetsgrupper, folkedans, bibliotek, PCer med internettilgang, blåseorkester, organiserte turer, med mer.

Club Nordico de Torrevieja: Club Nordico arrangerer kurs i spansk, i oljemaling, bridge og data. De arrangerer også bridgekonkurranser, temakvelder, golf turneringer og har åpent hus. Videre har de kvelder med matlaging og vinprøving, samt førstehjelpskurs. I tillegg til dette arrangerer de utflukter, vanligvis med buss.

Andre aktiviteter:

  • 10 stk. 18-hulls golfbaner innenfor 20 minutters kjøring fra Torrevieja
  • Tennis- og squash baner
  • Gang- og sykkelstier i naturparken rundt saltsjøene
  • Håndballbaner og hall
  • Kommunalt innendørs oppvarmet 50 meters svømmebasseng
  • Vannaktiviter: Eks: vannski, seiling, vannskuter, dykking, kajakk m.m
  • Diskotek for voksne
  • Kjøpesentre, her nevnes Centro Comercial Habaneras I Torrevieja og Zenia Bouleward på La Zenia.
  • otturer og små turer med bil kan jo være en av aktivitetene, og da kan man oppsøke områder som er lite berørt av turisme – hvor det er lett å komme i kontakt med mer «vanlige» spanjoler enn det man finner i de typiske turistområdene.

Klima

Når man bestemmer seg for å skaffe seg en bolig i et sydligere strøk, har klimaet stor betydning for de fleste. Costa Blanca har fastlands Europas beste klima, og er også ifølge Verdens Helseorganisasjon et av de sunneste å leve i. Saltsjøene i Torrevieja-regionen gir en positiv innvirkning på mikroklimaet, som fører til lave nedbørsmengder og et stabilt varmt klima med lite vind.

 

Temperatur og antall soltimer pr. døgn i Alicante regionen
Klima: jan feb mar apr mai jun jul aug sep okt nov des
Dag: 16° 18° 20° 22° 25° 29° 32° 32° 30° 25° 21° 17°
Natt: 10° 14° 17° 21° 22° 21° 18° 10°
Vann: 13° 13° 14° 17° 20° 24° 29° 29° 27° 22° 18° 14°
Soltimer: 6 7 7 8 10 11 11 11 10 9 7 6

 

Reisetid og tilgjengelighet

Reisetid og tilgjengelighet er også viktige momenter. Det er to flyplasser på Costa Blanca, Alicante- Elche ved Alicante, og San Javier ved Murcia. Det tar ca en halv time å kjøre fra begge disse flyplassene til Torrevieja.

Det går daglige direktefly fra mange flyplasser i Norge og ukentlige fra andre steder. Flytiden er normalt mellom 3,5 og 4 timer. Det er ikke uvanlig med tur-retur-billetter til mellom 1.000 og 1.500 kroner og er du ute i god tid kan det bli rimeligere enn det også.

Bil kan leies og leveres på flyplassen, men det er en fordel og bestille på forhånd.. Det går også buss fra flyplassen i Alicante til Torrevieja.

Med disse prisene, og så rask og enkel tilgjengelighet, kan man, om man ønsker det, få mye besøk fra familie og venner. Eller kanskje reise selv til Norge i ny og ne?

Diverse

Det er ikke noe problem med å få inn Norske TV-kanaler. Norske dagsferske aviser får du også kjøpt overalt.
Driften av urbanisasjonene (sameiene) er velorganisert og det fungerer fint. Det samme gjelder leveransen av strøm og vann. Strømmen er ikke borte stort oftere enn den er i Norge. Vi har heller ikke opplevd at vannet har blitt avstengt i løpet av de mer enn 20 årene vi har jobbet her nede.

Spania er som kjent medlem i EU, og har et velfungerende demokratisk styresett.
Å bo på fastlandet, sentralt i Europa, betyr også et meget greit utgangspunkt for videre utforsking av både Spania og Europa forøvrig. Det er heller ikke lange biten over til Nord-Afrika.

Språket er spansk, og fler og fler spanjoler snakker og forstår engelsk. De fleste bankene gir deg kontoutskrifter på norsk. I tillegg hjelper vårt Servicesenter deg med oversettelser når du har behov for det.

Prisnivå

På Costa Blanca er prisene lavere enn på de fleste andre kyststrekningene i Spania. Kjøper du en bolig som ligger 15 – 20 kilometer fra kysten blir prisen vesentlig lavere. Her kan du få hyggelige leiligheter med 2 soverom og god kvalitet for fra ca. NOK 800 000 inkludert alle omkostninger. Tilsvarende leilighet sentralt beliggende og i gangavstand fra strand koster i overkant av 1 millioner norske kroner.

Halvér levekostnadene

Sammenligner vi med nivået vi er vant med, blir heller ikke levekostnadene avskrekkende. Prisene på dagligvarer i Torrevieja ligger normalt 20 – 30 prosent lavere enn i området rundt Marbella og andre kjente turistområder i Spania.
Er du flink med innkjøpene kan du redusere levekostnadene ned mot halvparten av hva du bruker i Norge. Hver fredag er det et stort marked i Torrevieja. Det sies faktisk at dette er et av verdens største markeder. Også bensinprisene i Spania ligger ca. 20% under det vi er vant med fra Norge.

Nytt eller brukt?

Kjøper man brukt, ser man hva man får, og i dag finnes det mange brukte boliger til rimelige priser. Mange setter også pris på den gamle spanske byggestilen.
Det finnes mange flotte nye prosjekter i dag av høy kvalitet i moderne stil. Du kan velge mellom alle type boliger og beliggenheter. Vet å kjøpe nytt betyr det også at du ikke trenger å gjøre noe med boligen din i mange år fremover. Om du kjøper nytt, er prisen den samme enten du kjøper rett fra utbygger eller via agent. Det må den være, ellers får ikke utbygger agenten til å selge for seg.

Vår anbefaling er ikke kjøpe direkte!
Grunnen til dette er selvfølgelig, som vi har nevnt ovenfor, at du ikke vil ha noen som snakker ditt språk å henvende deg til. Og selv om de forstår hva du sier så er det ikke sikkert de forstår hva du mener, vi er jo oppvokst i forskjellige kulturer.
Å kjøpe en eiendom i et annet land skal også være en minnerik og hyggelig opplevelse.

I SydenHus® sørger vi for å sjekke nye utbyggere før vi innleder samarbeid med dem. Dersom boligen ikke er ferdig sørger vi for at du får bankgaranti om du ønsker det. Du får alltid en muntlig oversettelse av kjøpekontrakt og skjøtet til norsk. Kontraktsprisen er fast, det tas ikke forbehold om prisstigning. Vi holder også kunden jevnlig informert om fremgangen i byggeprosessen ved å sende bilder og informasjon. Når din bolig er ferdig, sørger vi for at du får skjøte, brukstillatelse, ferdigattest og garanti mot feil og mangler.

Trygghet

Når du reiser fra Norge bør du sørge for at du har Europeisk helsekort, dette gjelder i alle EØS- og EU-land. Helsekortet får du på ditt lokale trygdekontor.
Som norsk statsborger kommer du automatisk inn under det offentlige spanske helsevesen. For de fleste vil språket være en barriere, men du kan ta med deg tolk ved legebesøk.

Servicesenteret påtar seg denne typen tjenester.

Det finnes norske leger, tannleger, fysioterapeuter og annet norsk helsepersonell i området.

SydenHus® sin samarbeidende advokat skaffer deg også leverandører som bl.a. sørger for at noen har rengjort leiligheten din samt å bistå deg med tolking og oversettelser. Videre tar advokattjenesten seg av våre kunders årlige selvangivelser og sørger for at skattene blir innbetalt til rett tid.

Vi anbefaler at du skriver et spansk testamente.

Hovedårsaken til å skrive testamente er at det forenkler et skifte, slik at det går raskt og riktig for seg.

Når du ordner testamente gjennom våre samarbeidende advokater blir det tinglyst, og er på spansk og norsk i samme dokument.

Helse, trivsel og velvære

Du skal jo være der over lengre tid, for de fleste vil det derfor være viktig at det er nordmenn og skandinaver i området. Selv om man kan gjøre seg forstått på et fremmed språk, har man også behov for å snakke sitt eget, og ikke minst omgås mennesker som har samme bakgrunn, og tenker som en selv.

Verdens Helseorganisasjon (WHO) sier at Costa Blanca er et av de helsemessig beste steder i hele verden. For de fleste betyr opphold i dette klimaet en bedret helse.

Noen av våre kunder som lider av reumatisme har fortalt oss at etter at de kom hit ned, har de lagt pillene nesten helt bort. På andre har vi sett at psoriasisen omtrent har blitt borte. Astmatiske plager blir også ofte mindre her nede.

Livsstilen og livskvaliteten blir en annen – du er ute hele året, knytter kontakter og får nye venner. Til tross for at du bor i Spania, og ofte i et spansk miljø, finner du også en mengde nordmenn og skandinaver i nærheten.

Saltsjøene ved Torrevieja er også svært helsebringende, mange smører seg inn med leire og bader i saltsjøene, som normalt ikke er mer enn ca. 40 cm dype. Ikke langt fra storbyen Murcia, ca. en times kjøring fra Torrevieja, finner du Fortuna og Archena, et område med naturlig varme kilder. Her er det bygget flere behandlingssentre.

Eie eller leie?

Ofte møter vi argumenter for at det er billigere å leie enn å eie. Et annet argument for å leie er at du kan reise hvor du vil. Når du eier bolig på Costa Blanca kan du fremdeles reise hvor du vil, og du har et startsted som er mye mer sentralt for de fleste reiser.

Å kjøpe en bolig i Spania er for de fleste:

• En investering i livskvalitet.
• Du er i ditt eget hjem, innredet slik du vil ha det.
• Du har dine egne ting der, og kan reise med kun håndbagasje.
• Du har dine daglige gjøremål, slik du er vant med.
• Du reiser fra et hjem til et annet fordi du ønsker et annet klima.
• Du blir kjent og får dine faste venner akkurat som normalt.
• Du er ute, vinterhalvåret blir like sosialt som sommeren i Norge.
• Du har en sentral base for videre utforskning av Europa.
• Du lever slik det er normalt for deg, ikke som på ferie. Du kan redusere eller eliminere de årlige utgiftene ved å leie ut.
• Du kan lånefinansiere og få fradrag for rentene.

Oppsummering

• SydenHus® har lokalkunnskap og serviceapparat i Spania, men du kan også kontakte oss i Norge fordi vi jobber online 24/7.
• Det betyr oppfølgning og trygghet til enhver tid, enten du kjøpte i går, eller for 20 år siden.
• Det betyr tilgjengelighet.
• Det betyr at du får hjelp til å velge et hjem du vil trives i.
• Du har ingen språkproblemer.
• Du kjøper til samme pris som direkte fra utbygger.
• Du får en muntlig oversettelse av kontrakt og skjøte til norsk.
• Du får en kontrakt til fast pris, uten forbehold om prisstigning.
• Du får hjelp til å ordne finansieringen
• Du får tilsendt bilder under byggeprosessen om du kjøper bolig som ikke er ferdig.
• Du får din egen representant til å følge opp dine interesser.
• Du har alltid noen som hjelper deg. SydenHus® sine samarbeidspartnere kan:
• Sørge for at din bolig får ettersyn mens du er i Norge.
• Skaffe deg kontakt med noen som administrerer utleie.
• Sørge for renhold.
• Tolke og oversette.
• Fylle ut selvangivelsen og betale de nødvendige skatter
• Opprette spansk testamente.
• Ordne med leiebil.

Ja, nær sagt alt du har, eller måtte få behov for i Spania.

Og så er det jo greit, da, at innehaver og daglig leder av SydenHus® har sjeldent lang og allsidig erfaring i eiendomsmarkedet.