EIENDOMSSØK
Sydenhus Costa Blanca Small Logo

Salgsprosessen

Nødvendige dokumenter:

 1. Kopi av skjøte
 2. Kopi av pass (alle eiere)
 3. NIE nummer (alle eiere)
 4. Energi sertifikat (arkitekt) / Certificado energético.
 5. Beboelsessertifikat (arkitekt). / Cedula de 2ª ocupación o Licencia de 2ª ocupación. Hvis boligen din er under 10 år trenger du ikke dette da denne har gyldighet på 10 år.
 6. Nota Simple. Dette er en utskrift fra eiendomsregisteret hvor en kan se om det er heftelser på eiendommen, samt om det er sendt inn klager på eventuelle utbygginger som er gjort på eiendommen. Denne rapporten koster ca 20€, og kan eventuelt gjøres av vårt servicesenter eller din skatterepresentant.
 7. Kopi av siste Suma regning/kvittering. ( IBI )
 8. Kopi av siste vann- og strøm kvittering.
 9. Siste betaling av eventuell urbanisasjonsavgift og informasjon om kontaktperson/administrator for urbanisasjonen.
 10. Bankdetaljer
 11. I tillegg bør du også ha papirer på telefon/internett/alarm så dette kan sies opp hvis du skal flytte hjem for godt.

Skatter og omkostninger:

 1. Plus Valia. Merskatt til kommunen for stipulert verdistigning av tomten
 2. Gevinstskatt
 3. Eventuell kanselering av lån og sletting av heftelse i eiendomsregisteret
 4. 3% av ny skjøteverdi innbetales skatteetaten dersom du ikke er skatteresident i Spania. Dersom du ikke har hatt gevinst på slaget eller er skyldig skatter og avgifter til staten, kan disse pengene søkes tilbakebetalt.
 5. Honorar til vår advokatpartner beroende på utførte tjenester (dersom du benytter deg av deres tjenester)
 6. Meglers honorarer samt gebyrer for juridiske representanter og eventuelle gebyrer for andre tjenester.

Når dette er på plass vil Sydenhus presentere en kontrakt mellom deg som selger og oss. Dette gjør at vi kan signere en kjøpskontrakt på dine vegne ved ett eventuelt salg hvis du ikke er tilstede i Spania.
Hvis du ikke planlegger å komme ned til Spania for å fullføre ett eventuelt salg kan du gi fullmakt til din skatterepresentant/ev vår advokatpartner slik at de kan representere deg under transaksjonen hos Notarius og gjøre alle andre offentlige skifter.

Energisertifikatet samt beboelsessertifikatet bør gjøres så raskt som mulig etter at dere bestemmer dere for å selge da det kan ta noe tid å få dette gjort, spesielt på sommeren grunnet ferieavvikling. Ta kontakt med din skatterepresentant som kan bestille arkitekt som kan gjøre dette for deg i god tid, som sagt er disse gyldige i 10 år slik at det ikke vil være bortkastede penger om dere skulle ombestemme dere og avvente ett eventuelt salg en periode.

VIKTIG:

Når du har bestemt deg for å selge er det viktig at boligen er i god stand og fremstår bra. Like viktig er riktig prissetting av eiendommen i forhold til andre eiendommer i nabolaget. Riktig bolig til riktig pris = Raskt Salg!

Klargjøring av boligen for salg:

Husk at det kan være mange boliger for salg i ditt område og da ønsker du at din bolig skal fremstå så bra som mulig. Bortsett fra riktig pris er det viktig at boligen klargjøres for salg og gjøres så attraktiv som mulig.

Dersom du ønsker å oppnå best pris på din bolig, er det ikke nok å hyre en megler og tenke at jobben er gjort. Man skal selge en drøm. Det handler om å fjerne rusk og rask, å sørge for at boligen er presentabel. De som kommer på visning skal se for seg hvordan det vil være å bo der selv. En ryddig bolig gir også inntrykk av å være større. Boligen bør være møblert, men ikke mer enn at den gir inntrykk av god plass. Rengjør, rydd og luft godt i hele boligen, også garasje og boder. Når den potensielle kjøperen kommer inn i boligen, er det en kombinasjon av estetikk og grunnleggende behov som avgjør.

Det kan lønne seg å gjøre en ekstra innsats før salget. Med enkle grep kan du gjøre boligen din mer attraktiv før fotografering og visning.